Om KTK
Kvinnliga Tandläkareklubben (KTK/Klubben) grundades 1916 av tandläkare Sigrid de Verdier och var då sannolikt ett av Sveriges första kvinnliga akademiska nätverk. KTK:s medlemmar är idag verksamma som tandläkare, lärare, forskare, specialister eller på andra platser i samhällsapparaten. En viktig del av Klubbens verksamhet är Stipendiefonden ”Sigrid de Verdiers minne” ur vilken våra forskningsengagerade medlemmar kan söka och erhålla ett ekonomiskt bidrag, se vidare under fliken Stipendiefonden.
Klubben grundades 1916 på Hotell Strand i Stockholm i närvaro av initiativtagaren Sigrid de Verdier och ytterligare 17 kvinnliga stockholmstandläkare. Ur KTK:s årsberättelse 1916/1917 står att läsa att Klubbens ändamål och syften äro:
”Att arbeta för ett gott kamratskap mellan kvinnliga tandläkare, att verka för lojalitet och gott samförstånd med kårens organisationer, att tillvarata kvinnliga tandläkares speciella intressen och att i samarbete med övriga yrkesgrupper bevaka kvinnors intressen i samhället.”
Sigrid de Verdier föddes 1875 i Gammelstad i Norrbotten och avlade mogenhetsexamen i Stockholm 1897 och tandläkarexamen 1901. de Verdier verkade som skoltandläkare från 1913 och hon arbetade för att utveckla skoltandvården. Förutom att grunda Kvinnliga Tandläkareklubben och vara dess ordförande under många år, var hon verksam i Stockholms tandläkareförening och senare också medlem i förbundsstyrelsen 1916–1935. I förbundsstyrelsen drev hon bland annat kampen om ”lika lön för lika arbete”. Det fanns en uppfattning kring 1910-talet bland manliga tandläkare att kvinnor tog för lite betalt, vilket hon ansåg var en grundlös beskyllning och snarare ett uttryck för ”den gamla, manliga, mycket vanliga uppfattningen att kvinnor kunna lefva på snart sagt ingenting och därför skola anställas med svältlöner”.
Den direkta anledningen till Klubbens bildande blev de angrepp som riktades mot kvinnliga studerande vid Tandläkarinstitutet. Det fanns krafter i samhället i allmänhet och inom lärarrådet vid institutet i synnerhet att ändra antagningsbestämmelserna till förmån för värnpliktiga studerande för att säkra tandläkare till armén. Sigrid de Verdier skrev ett inlägg 1916 i tidskriften Hertha med anledning av denna diskussion där hon med god formuleringskonst och ironiskt bett anlägger moteld. Inlägget avslutas sålunda: ”Rätt egendomligt är, att man så starkt framhåller arméns relativt lilla krav på tandvård, man då helt glömmer det mycket större behov av arbetskrafter, som skolbarnens tandvård kommer att kräva.” KTK:s styrelse arbetade hårt för att ingen skillnad skulle göras mellan kvinnliga och manliga sökande till tandläkarutbildningen. Det lyckades fram till andra världskriget då det åter blev en merit att vara man för att tillgodose behovet av tandläkare i krigssjukvård. Militärpoängen togs bort i början av 1960-talet – även då efter idogt arbete av Klubben. Liknande tilläggspoäng har även förekommit senare, men finns inte längre.
KTK:s möten
Klubben anordnar fyra uppskattade möten per år för våra medlemmar: årsmöte, vårmöte, höstmöte och julmöte. Det kan vara studiebesök med guidning och föreläsningar på intressanta platser eller verksamheter. Vid varje tillfälle avslutas besöken med en gemensam middag eller motsvarande. Syftet är att träffas och lära känna miljöer som ligger utanför odontologin.
Årsmöten
Årsmötena avhandlar Klubbens verksamhet och ekonomi, styrelseledamöter väljs och stipendiater hyllas eller ger forskningspresentationer. Genom åren har årsmötena avhållits på intressanta platser som t.ex. Nobelmuseet, Medelhavsmuseet, Kungl. Vetenskapsakademin, Universitets- och högskolerådets lokaler på Wallingatan, varav en del tidigare tillhört Tandläkarhögskolan, och Riksarkivet. Vanligen får deltagande medlemmar en presentation av den verksamhet som bedrivs på platsen för mötet varefter årsmötesförhandlingarna tar vid.
Vårmöten
Vårmötena är olika till sin karaktär – allt utifrån de idéer och kontakter som finns i styrelsen eller bland medlemmarna – och ska helst ge en vårlig inramning. Ett av många minnesvärda möten var förlagt till SVT:s lokaler på Gärdet och deltagande medlemmar lotsades igenom Aktuellts studio och fick en förevisning om hur väderkartan egentligen ser ut. Två gånger har vårmötet varit förlagt till Rosenbad med inledande presentation av statssekreterare eller statsråd och därefter middag i Rosenbads festvåning. Äldre medlemmar kunde längtansfullt säga ”här dansade jag som ung” i det som då var Restaurang Rosenbad.
Höstmöten
Ambitionen är att hitta ett tema eller en plats som de flesta inte har tillgång till på egen hand. Oftast blir det en insyn i en verksamhet som de flesta är obekanta med. Platser som besökts är bland annat Auktionsverket, Kungl. Musikhögskolan, Vasateatern och Svea hovrätt. På den sistnämnda platsen visades rummet där Stenbocks kurir 1710, efter en ritt genom landet, lämnade besked till drottning Hedvig Eleonora att den danska hären var besegrad vid Helsingborg.
Julmötena
KTK:s mest traditionsenliga möte är julmötena. Sedan många år avhålls de i Läkaresällskapets lokaler och mötet följer en given form: bubbel vid samlingen, Odontologiska föreningen uppträder med ett luciatåg och ofta med några nyskrivna texter med odontologiskt tema till kända melodier. Efter en god middag utan julinslag får vi ta del av Klubbens ”egen” bokförläggare, Ola Jönsson, som kåserar över en del av årets böcker. Det brukar bli många bra julklappstips.
Jubileer
Genom åren har ett antal jubiléer avhållits: 5-, 25-, 50- och 60-års jubiléer. Vid 70-årsubiléet bjöds deltagarna på en cabaret av sex KTK-medlemmar med musikinslag från de sju decennier som Klubben verkat under. 100-års jubiléet var en bejublad fest i Grand Hotels Spegelsal med underhållning av högsta klass med bland annat Divines. Deltagande festdeltagare lotsades genom kvällen av två kvinnliga tandläkarstudenter – återväxten finns!
Tiderna och förutsättningarna för yrkeskåren har förändrats, men Kvinnliga Tandläkareklubben har bestått och samlar i dag sina drygt 140 medlemmar till årliga aktiviteterna. Ett ökat engagemang från yngre kollegor på senare tid gör att det finns hopp om att denna vitala 110-åring fortsatt ska kännas angelägen och aktuell länge än.
Vill du bli medlem – skriv en kort presentation av dig och din yrkesverksamhet och maila den till: rodingkarin@gmail.com