Vårmöte 11 maj 2023

Sen eftermiddag den 11 maj samlades ca 30 av KTK:s medlemmar på Kungliga slottets yttre borggård i strålande sol inför en visning av Stockholms slott. Vår kunniga och trevliga guide tog oss med till Rikssalen där vår kung Carl XVI Gustaf uppsteg på tronen för 50 år sedan. Tronen kallas för Drottning Kristinas Silvertron, tillverkad i Augsburg, och användes första gången vid drottning Kristinas kröning 1650.

Vi fick också se konseljsalen där s.k. informationskonselj hålls tre till fyra gånger om året för att regeringen ska informera statschefen om rikets angelägenheter. Dessutom hålls regeringsskifteskonselj i samband med att statsministerna anmält till riksdagen vilka statsråd som ska ingå i regeringen. Konseljen leds av kungen och tronföljaren deltar.

Därefter fick vi en fin visning av de olika festvåningarna bl.a. Karl XI:s galleri där officiella middagar hålls, bland annat för nobelpristagarna dagen efter Nobeldagen. På prins Carl Philips bröllop dansades bröllopsvalsen här och för att skydda det känsliga trägolvet mot märken av stilettklackar lades en särskild spegelmatta på golvet.

Vi fick också veta att vår kung har en egen servettbrytning, som endast 2 personer kan utföra och att dessa två bryter servetterna  ”i lönndom” i ett separat rum innan festmåltiderna

Gamla Stan visade sig från sin bästa sida i solskenet när vi promenerade ner till den italienska restaurangen Rodolfino. Ägarinnan Anna, som driver restaurangen tillsammans med sin syster, gav en kort historik om restaurangen, som öppnade 1972, innan vi blev serverade hemgjord Pasta al filetto av toppenkvalitet, tillsammans med ett italienskt gott rödvin. Av sorlet att döma var det en trevlig kväll med intensiva samtal med bordsgrannarna. Efter denna goda middag  och trevliga kväll önskade vi varandra en trevlig sommar!

 

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå