Föreläsning av 2023 års Stipendiat

Helena Arvidsson, doktorand vid Karolinska institutet, tilldelades tillsammans med Ulrica Gidlund 2023-års forskningsstipendier från Stipendiefonden till Sigrid de Verdiers minne. Vid KTK:s årsmöte den 14 mars 2024 presenterade Helena sin intressanta grundforskning under rubriken Artificiell intelligens i oral vävnadsmodellering

Den populärvetenskapliga beskrivningen av Helenas projekt utgår från att artificiell intelligens (AI) flyttar in i vår vardag i allt större utsträckning. Rekommendationerna som kommer genom olika strömningstjänster, de riktade annonserna och navigatorns planering av vår färdväg är alla exempel på AI, och mer specifikt AI applicerat på data om förhållanden mellan olika personer, platser eller föremål.

Histologiska bilder är rika på detaljer och svåra att analysera. De kan representeras och analyseras som grafer, vilket är matematiska modeller för att beskriva förhållanden. Genom AI går det att skapa vävnadsmodeller som beskriver vävnadens komplexa uppbyggnad. Helena har en förhoppning om att denna modell kan komma att få klinisk användning framgent.

KTK önskar Helena lycka till i det fortsatta arbetet fram till disputationen!

 

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå