Vårmötet på Spökslottet 22 maj 2024

Drygt 30 medlemmar slöt upp till årets vårmöte för visning av Spökslottet på Drottninggatan 116. Under en timme vandrade vi genom de fina interiörerna där vi fick uppleva 600 år av konstföremål tack vare en initierad guidning av Cecilia Gottfridsson. Visningen inleddes med en presentation av den vackra byggnaden, som tidigare benämndes Schefflerska palatset namngiven efter den första ägaren. Palatset uppfördes kring 1700 och har framförallt använts som privatbostad. Sedan 1924, efter en donation av familjen Hierta, är Spökslottet en del av Stockholms universitet.

I Spökslottet finns den Bergska donationen som består av konst och konstföremål från 1380-talet till 1800-talet, där den äldre målerisamlingen räknas som en av landets finaste. I entréplanet visas också en del av de 700 konstglasföremål från Orrefors som Agnes Hellner donerat till universitetet. Konstsamlingarna används främst till utbildnings- och forskningsändamål. Spökslottet används även till universitetsledningens representation.

Sedan en grav hittats i trädgården har det sagts att det spökar i palatset – därav namnet Spökslottet. Vår eminenta ciceron Cecilia Gottfridsson har dock aldrig upplevt några spöken!

Efter visningen intogs pubmiddag på the Queens Head som inleddes med en Bloody Mary shot – passande start efter besöket på Spökslottet! I anslutning till middagen hälsades fyra nya medlemmar välkomna: Stephanie Ammerman, Maryam Bergstrand, Isabella Dohlwitz Peis och Carina Fei. De välkomnades med en varm applåd av deltagande medlemmar.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå